Voordeel behalen met een belastingschuld vorig bericht

Voordeel behalen met een belastingschuld

Een belastingschuld is sowieso vervelend, maar extra nadelig omdat deze niet aftrekbaar is in box 3. De Hoge Raad heeft nu groen licht gegeven voor een oplossing.

De zaak die voor de rechter lag, ging over een vader die in het kader van bedrijfsopvolging een deel van zijn onderneming aan zijn kinderen had overgedragen. In zo’n situatie is het vaak mogelijk om (renteloos) uitstel van betaling te krijgen voor de inkomstenbelasting over de verkoopwinst. Vader had dus na de bedrijfsoverdracht aan de kinderen, een belastingschuld. Deze schuld mocht hij niet aftrekken van zijn Box 3 vermogen. Dat is vervelend want vader moest nu over een hoger bedrag de 1,2% inkomstenbelasting betalen dan het bedrag van zijn ‘echte’ netto vermogen.

Dat voelt niet eerlijk en vader bedenkt samen met de belastingadviseur een oplossing voor dit probleem. Deze oplossing wordt gevonden door het overdragen van de schuld aan de eigen BV samen met net zo veel bezittingen van vader (vorderingen) dat er met gesloten beurzen kan worden afgerekend. Vader is per saldo geen cent armer of rijker geworden, maar hij betaalt in de komende jaren wel over een lager bedrag de box-3-heffing.

Deze oplossing is de belastinginspecteur niet naar het zin. De redenering van de belastingdienst is er één die we in de praktijk vaker tegenkomen. Volgens de fiscus heeft de overdracht van de belastingschuld en de vorderingen geen reële betekenis want een normaal denkende partij zou dit nooit hebben gedaan. Bovendien is de Belastingdienst niet akkoord gegaan met de overdracht van de schuld. Om die reden wil de fiscus doen alsof er niets is gebeurd. Met andere woorden, het Box 3 vermogen van vader wordt alsnog verhoogd.

Er volgt een lange procedure. De rechtbank gaat mee met de argumenten van de fiscus en stelt vader in het ongelijk. In hoger beroep bij het gerechtshof krijgt vader echter gelijk. Het hof bekijkt de zaak veel economischer en komt tot de uitspraak dat de schuld niet meer tot het vermogen van vader hoort. De Belastingdienst geeft zich echter niet gewonnen en legt de zaak voor aan de Hoge Raad. De conclusie van de belangrijkste adviseur van de hoogste rechter geeft als advies dat de Belastingdienst in het gelijk moet worden gesteld. Meestal volgt de Hoge Raad zo’n advies maar dit keer is het anders. In een kort arrest stelt de Hoge Raad dat de economische benadering kan worden gevolgd. Met andere woorden, vader heeft met succes zijn Box 3 vermogen kunnen verlagen door overdracht van zijn belastingschuld.

Neem voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek contact op met Jan van Tilburg (jan.van.tilburg@fisconti.nl of 070 – 365 66 17).

terug naar overzicht