Fiscus verzilvert gouden handdruk vorig bericht

Fiscus verzilvert gouden handdruk

Ontslagen worden is een pijnlijke gebeurtenis. Vaak wordt dit leed verzacht door middel van wat geld. De toekomstige ex-werknemer krijgt als doekje voor het bloeden een bedrag mee als zogenoemde gouden handdruk.

Omdat het geld niet bedoeld is om meteen op te maken mocht u de belastingheffing over de gouden handdruk uitsmeren over meer jaren. Dit kan bijvoorbeeld door het oprichten van een stamrecht-BV. Deze BV ontvangt het geld van de ex-werkgever en belooft aan de ex-werknemer een uitkering die direct of later kan ingaan. Een soort lijfrente die de eigen BV betaalt.

Door middel van zo’n stamrecht-BV kunt u de belastingheffing uitstellen tot het moment dat het extra inkomen echt nodig is en – zo leert de ervaring – dat moment van belasting betalen kan behoorlijk ver in de toekomst liggen.

Sinds een aantal jaren is het overigens ook mogelijk om hetzelfde uitstel te realiseren door het openen van een stamrechtspaarrekening bij een bank. U heeft dan minder mogelijkheden om het geld te investeren maar de kosten zijn ook veel lager.

In een land waar ‘bezuinigen’ betekent dat de overheid probeert de belastingopbrengst te verhogen valt dit langdurige uitstel van betaling niet in goede aarde. De stamrecht BV is daarom slachtoffer geworden van de nieuwste ronde van belastingmaatregelen om het gat in de begroting te dichten.

Vanaf 1 januari 2014 is het niet meer mogelijk om een gouden handdruk in een stamrecht-BV (of de speciale spaarrekening bij een bank) te parkeren. Als u in 2014 een gouden handdruk ontvangt moet u daar meteen belasting over betalen. In veel gevallen loopt die belasting op tot 52%. Uitstel van deze heffing is dan niet mogelijk.

Voor mensen die al een stamrecht-BV (of stamrechtspaarrekening) hebben verandert er in beginsel niets. U kunt het geld gewoon laten staan waar het staat en verder profiteren van het belastinguitstel. De fiscus heeft echter wel een lokkertje om u toch te verleiden om het geld vervroegd uit te keren. Als u in 2014 het stamrechtkapitaal (dus inclusief het aangegroeide rendement) in één keer uitkeert hoeft u niet over het hele bedrag inkomstenbelasting te betalen maar slechts over 80% daarvan. U krijgt dus 20% korting. Het maximale tarief is dus effectief niet 52% maar minder dan 42%. Dit kan zeker aantrekkelijk zijn voor lopende stamrechten of als u het geld eigenlijk voor privé-doeleinden nodig heeft.

Als u in 2014 beslist het stamrecht met fiscale korting af te kopen is het natuurlijk wel te hopen dat de overheid straks niet besluit om de eenmalige crisisheffing voor hoge lonen die nu (opnieuw ‘eenmalig’ maar dat schrijf ik maar tussen haakjes) is verlengd opnieuw toepast voor het loon van 2014. In dat geval kan uw voordeel zomaar weer verdampen.

terug naar overzicht