Dagobertducktaks vorig bericht

Dagobertducktaks

Ook dit jaar is het voor ondernemers betrekkelijk rustig op fiscaal gebied. Er zijn voor 2015 geen schokkende wijzigingen aangekondigd waarop u zich nog dit jaar moet voorbereiden. Veel tijd dus voor het netjes inrichten van de werkkostenregeling want die wordt vanaf 1 januari 2015 verplicht.

Wel is er veel te doen over een echte herziening van het belastingstelsel. De laatste echte fundamentele wijziging dateert al weer van 2001. Het inmiddels bekende stelsel met drie boxen wordt dus 14 jaar oud.

We zijn dus gewend aan het feit dat de belastingdienst veronderstelt dat u op uw vermogen een rendement haalt van 4% en dat u daar 30% belasting over betaald. Jaarlijks draagt u dus 1,2% belasting af over uw vermogen. Op het moment dat deze 4% werd bedacht (dus al jaren voor 2001) was een spaarrente van 4% heel normaal. Resultaten uit het verleden zijn ook hier geen garantie voor de toekomst want sinds die invoering van de zogenoemde Box-3-heffing is de rente alleen maar omlaag gegaan. U mag tegenwoordig al blij zijn als u 1,2% rente krijgt. De fiscus gaat nog steeds uit van de 1,2% belastingheffing (alsof u 4% rendement behaalt). De belastingheffing is dan 100%. Je kunt gerust zeggen dat de invoering van de box 3 heffing voor de schatkist een briljante zet is geweest.

Een vakbond heeft geopperd om in het nieuwe belastingstelsel een Dagobertducktaks in te voeren voor vermogende landgenoten. De heffing over vermogen kan volgens deze vakbond wel naar 1,8% of zelfs 2,4%. Het lijkt erop alsof iemand overijverig met de Quote 500 aan de haal is gegaan en veronderstelt dat  alleen al bij de 500 rijkste Nederlanders (zij bezitten 83 miljard euro) zomaar een miljard extra belastinginkomsten kan worden opgehaald.

Het is niet voor het eerst dat een inwoner van Duckstad ten tonele wordt gevoerd om een belasting te promoten. In 1943 kwam de Amerikaanse overheid met een video waarin Donald overtuigd raakt van het nut om zijn belasting te betalen.

In het tijdschrift overigens is niet merkbaar dat de inwoners van Duckstad zich zorgen maken over belastingen. Oom Dagobert kan, niet gehinderd door belastingambtenaren, genieten van zijn vermogen. Alleen oppassen voor de zware jongens, dat dan weer wel.

Het invoeren van een Dagobertducktaks zal de rust in Duckstad danig verstoren. Op het eerste gezicht lijkt het het handigst als het hele pakhuis wordt ingebracht in een BV. Oom Dagobert’s vermogen verhuist dan van box 3 naar box 2. Daarmee stopt de veronderstelling dat jaarlijks 4% rendement wordt behaald en moet over het werkelijke rendement worden afgerekend. De effectieve heffing komt dan uit tussen de 40 en 43%. Bij lage rendementen is dat echter voordeliger dan de heffing in box 3 die nu zomaar kan oplopen tot 100% of meer.

terug naar overzicht