Buig uw BV om in uw voordeel vorig bericht

Buig uw BV om in uw voordeel

Sinds 1 oktober 2012 zijn de spelregels voor een besloten vennootschap (BV) ingrijpend gewijzigd. Voor ondernemers die al lang een BV hadden biedt het nieuwe recht de mogelijkheid voor een belastingvrije uitkering van bijna 18.000 euro.

De nieuwe BV kunt u veel meer dan vroeger naar eigen wens vormgeven. Het strakke keurslijf voor deze vennootschap is verdwenen. Vandaar ook de bijnaam Flex BV. Alles wat u wist over het storten van kapitaal en uitkeren van winst bij een BV kunt u vergeten. Dat is “van vroeger”. Het werkt nu helemaal anders. Ook de kennis dat bij een BV tenminste 18.000 euro aandelenkapitaal nodig is, kunt u bij het grofvuil zetten. Bij de BV in nieuwe vorm is een kapitaal van 1 euro of zelfs 1 eurocent voldoende.

Voor ondernemers met een BV waarin nog wel die ouderwetse 18.000 euro aandelenkapitaal is gestort, biedt het nieuwe BV-recht een leuke mogelijkheid voor een belastingvrije uitkering. U kunt namelijk kapitaal terugbetalen aan uzelf door de nominale waarde van de bestaande aandelen te verminderen. Als de BV op dit moment 180 aandelen van 100 euro per stuk heeft (in totaal dus de bekende 18.000 euro) kunt u dit verminderen tot 180 aandelen van 1 cent. Het bedrag van de kapitaalvermindering (net geen 18.000 euro) kan de BV aan u als enig aandeelhouder terugbetalen.

Normaal gesproken zijn de uitkeringen door de BV voor de ondernemende aandeelhouder (met een aanmerkelijk belang) belast met 25% inkomstenbelasting in Box 2. De terugbetaling van gestort kapitaal is echter belastingvrij. Voorwaarde is wel dat u dit kapitaal zelf heeft gestort of de aandelen van de BV heeft gekocht voor tenminste de nominale waarde van de aandelen. Voldoet u aan die voorwaarde dan kunt u dus (bijna) 18.000 euro uit de BV halen zonder daar nu belasting over te betalen.

Met de nieuwe BV-regels is deze terugbetaling veel gemakkelijker geworden. Er is geen wachttijd meer en ook het plaatsen van een advertentie in een krant is niet meer nodig. Het vastleggen van de kapitaalvermindering bij de notaris is nog wel een vereiste.

Ook bij de Flex BV geldt dat nieuwe regels wel makkelijker maar niet per se leuker zijn. Voor het uitkeren van geld uit de BV moet u nagaan of de BV voldoende reserves heeft voor de uitkering. Fiscale en juridische risico’s liggen hier op de loer. Het is daarom belangrijk om met uw belastingadviseur te bespreken of de belasting vrije kapitaalvermindering ook bij uw BV mogelijk is.

Wellicht denkt u dat de onderneming met een aandelenkapitaal van één euro niet als serieus wordt gezien door uw zakenpartners, bijvoorbeeld door uw leveranciers of de bank. In dat geval kunt u de balans na de terugbetaling van kapitaal weer herstellen in oude glorie. Dit kan door winstreserves van de vennootschap om te zetten in nieuw aandelenkapitaal. Ook deze handeling is belastingvrij. Dit nieuwe kapitaal heeft u niet zelf gestort dus belastingvrije teruggave daarvan is niet mogelijk.

terug naar overzicht