BEP of BEPS, what’s in the name? vorig bericht

BEP of BEPS, what’s in the name?

Toen het woord "selfie" tot woord van het jaar werd gekozen was ik blij dat die verkiezing niet onder belastingadviseurs was gehouden. Het woord BEPS had dan namelijk een goede kans gemaakt om te winnen. BEPS? Ja, BEPS! Niet als meervoudsvorm van de voornaam Bep (u heeft vast wel een tante Bep in de familie of anders kent u de naam Bep van Klaveren) maar als afkorting van "Base Erosion and Profit Shifting".  Een mond vol en inderdaad een hoofdpijndossier zoals de naam al doet vermoeden.

Het BEPS-project is het internationale antwoord op schandalen zoals die van Starbucks. Hoe is het toch mogelijk dat zo'n multinational vanaf 1998 in Engeland is uitgegroeid tot 735 filialen met een miljardenomzet en daar tegelijkertijd geen cent (sorry: penny) aan winstbelasting betaalt? Het antwoord is even simpel als onthutsend: de internationale belastingregels zijn niet gemaakt om goed om te gaan met multinationale ondernemingen.  Geef de Starbucksen van deze wereld maar eens ongelijk dat ze dankbaar gebruik maken van de wettelijke mogelijkheden van verschillende landen om zoveel mogelijk belasting te besparen. 

Voor de staatskas van veel landen is dat geen wenselijk antwoord. Omdat overheden tegenwoordig zitten te springen om hun belastinginkomsten wat op te krikken, is er nu overeenstemming actie te ondernemen. De OESO heeft een lijvig rapport geschreven met maar liefst 15 actiepunten. Leuk leesvoer, zeker omdat sommige voorstellen dubbel of tegenstrijdig zijn. Voor heel veel ondernemingen is de OESO een heel-ver-van-mijn-bed-show dus de vraag is wat merken we daar nu 'in het echt' van?

Voor een ondernemer die in één land actief is, is het antwoord simpel: helemaal niets. Bedrijven met moeders en/of dochters in het buitenland moeten alert zijn. De Nederlandse belastingdienst is heel voortvarend en heeft een besluit gepubliceerd dat voor internationaal actieve ondernemingen van belang is. Veel BEPS-ideeën zijn hierin terug te vinden. Het betekent in feite het herintroduceren van gezond verstand in het internationale belastingrecht. Als je bijvoorbeeld afspreekt dat een buitenlandse vennootschap bepaalde risico's beheerst, mag je verwachten dat in dat betreffende buitenland ook personeelsleden aanwezig zijn die dat kunnen.

De vraag is echter of BEPS het internationale belastingrecht echt gaat veranderen of dat het een hype is. Eind jaren 30 van de vorige eeuw was de voornaam Bep razend populair. Op basis van de statistieken (1 op de 20 kinderen kreeg de naam Bep) kon je verwachten dat er in iedere schoolklas tenminste één Bep zat. Het werd daarna snel minder. In 2010 werden er in Nederland 115 Beps geboren. De kans dat je nu een Bep als klasgenoot hebt is minder dan 0,1%. Zou het ook zo gaan met het BEPS-project?

terug naar overzicht